Ръгби

Ръгбито е вид футбол, който се играе във Великобритания от средата на XIX в. Според легендата, е била измислена в училището на гр. Ръгби (от където получава името си) в Англия през 1823г., от момче на име Уилям Уеб Елис. Докато играли футбол в училището Уилям изведнъж взел топката в ръце и се затичал с нея. Тази история може и да е измислена, но се разказва навсякъде, където се говори за историята на ръгбито.

Към края на XIX в. официални правила на играта били приети и тя започнала да се играе във все повече държави като Франция, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия и ЮАР. Международни мачове се организират от края на XIX в., но едва през 1987г. за първи път се организира световна купа. В момента повече и повече държави се прибавят към списъка с тези, които се включват в пъвенството. Телевизионната публика на международните мачове е голяма и се предполага, че играта ще бъде гледана от още повече хора в бъдеще.
Камък, който оставя спомена за Уилям Уеб Елис

На 26 януари, 1871г. по инициатива на клуба от Ричмънд, в ресторант "Пал Мал" на лондонската Риджънт стрийт се събират представители на 21 клуба, за да учредят Ръгби-футболния съюз, чиято роля е да стандартизира правилата на играта.

През 1886г., съюзите на Шотландия, Уелс и Ирландия създават Международния Ръгби Борд, като основен законодателен орган на играта, която според преамбюла на своя кодекс е аматьорска.

През 1895г. настъпва разцепление сред английските клубове заради спора дали играчите трябва да получават финансови компенсации. Клубовете от английския север (Йоркшир и Ланкашир) се обединяват в своя Ръгби-футболна лига, която не забранява на своите играчи да получават заплащане за участието си в мачове.

Ръгби лигата и ръгби съюзът развиват самостоятелно своите правилници, поради което с времето в двата вида ръгби настъпват съществени разкили.

Ръгби по правилника на лигата (rugby league) е по-малко разпространен в света, докато ръгби по правилника на съюза (rugby union) се играе в почти всички държави.

До 1995г. ръгбито (rugby union) е аматьорски спорт. Въпреки различните проблеми, спортът от аматьорски се превръща в професионален и популярността му нараства непрекъснато.