Бейзбол

Бейзболът (на английски baseball, от base, "база" и ball, "топка") е вид отборна игра, особено популярна в Съединените щати, Венецуела, Куба, Панама и Япония.

Топката, с която се играе бейзбол е около 145-150 гр. Тя е твърда, има коркова сърцевина, обвита с конци, а отгоре и с кожа.

Правила

Целта на играта е да се отбележат повече точки. Точка се взема, когато играчът направи пълна обиколка на четирите бази, които лежат по крайщата на поле с формата на квадрат. Играе се от два отбора, всеки от по 9 играча. Единият отбор подава топката и защитава полето,а другият - удря топката и се стреми да завземе повече бази и да отбележи точка. Всеки мач се състои от 9 ининга,като при всеки ининг ролите на нападащ и защитаващ се отбор се сменят.

Играта започва когато играчът от защитаващия полето отбор /питчерът/, стоящ в центъра на бейзболното поле, се опитва да подаде топката наа към своя съотборник /кетчер/ през играч от противниковия отбор, заел позиция пред него на хоума от отбора на съперника и държащ бата /батер/. Целта на кетчера е да защитава хоума като лови топките, които батерът изпуска. Останалите играчи от защитаващия отбор нямат точно определени позиции, но не може да са между питчера и батера.

Ако батерът удари топката, побягва, за да завземе първа база. Ако негови съотборници вече са завзели бази /рънъри/, те също могат да тръгнат към следваща база, за да не бъдат изместени когато батерът стигне до тях. Защитаващият полето отбор се стреми да улови ударената топка и бързо да я подаде към защитника на базата, към която батера или друг негов съотборник тича. Ако топката бъде уловена във въздуха, батерът изгаря. Ето защо, се избягват удари с голяма парабола, които дават възможност това да стане. Когато играч на нападащия отбор бъде докоснат от съперника с топката, той е изгорен. Поради това, бягащите до базите понякога ги завземат с пързаляне /слайдинг/- за да не бъдат докоснати с топката.

Ако батерът не удари топката при 3 "добри" хвърляния (страйка -ен. strike), е вън от играта и на негово място застава следващият батер. Трябва да се знае, че батер не е точно определена длъжност. Така се нарича всеки противников играч, заел позиция на началната точка /хоума/. При трима играчи в аут, инингът свършва и започва друг, като ролите на двата отбора се сменят. За "добро" се счита това хвърляне на питчера, което попада в определена зона, ограничена между коленете и гърдите на батера, над хоума. Ако питчер допусне 4 "лоши" ("бол" - en.ball) хвърляния, батерът получава служебно първа база. Играчите по базите се наричат съответно първи бейзмен, втори бейзмен и трети бейзмен.

Ако батерът обиколи всички бази и се върне в хоума за един удар, той регистрира хоум рън.